KMO-portefeuille

20-03-2019

Let wel: Dit geldt alleen voor Vlaanderen.
De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 40 procent (30% vanaf 1 december 2019) steun genieten via de kmo-portefeuille.
Je komt in aanmerking als je:
• in Vlaanderen een pretechobureau hebt of er werkt
• je theoretische en praktische kennis nodig hebt om je pretechobureau uit te bouwen
• je verder wil kwalificeren in de kennis en kunde van de pretechografie
De KMO-portefeuille komt enkel tussen als je het aanvraagt voor bovenstaande professionele doeleinden. Nooit voor privédoeleinden.
Voor meer info, zie:
https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Pretecho-Opleiding helpt je met alles wat je nodig hebt voor het oprichten en uitbouwen van je eigen pretechobureau. We vertrekken van niets en gaan verder tot je voldoende kwalificaties hebt om in je eigen pretechobureau verder te gaan.
Ook als je al bezig bent met een eigen pretechobureau helpt Pretecho-Opleiding je met het verder kwalificeren.
Nadat je al een basisdiploma 2D en 3D hebt kan je verder kennis en handigheid komen opdoen en het diploma Foto-echograaf nog halen.
Ook daarna kunnen extra lessen nog om je steeds verder te kwalificeren. Levenslang leren is aanbevolen en Pretecho-Opleiding kan je daarbij helpen.

Als je starter bent (ben jij de grote doelgroep van Pretecho-Opleiding) kan je overwegen om eerst een onderneming op te richten voor de aanvang van de lessen. Dan kom je in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Meer info en verdere besprekingen hierover: info@Pretecho-Opleiding.be

Diagnostisch centrum

17-03-2019

Van een medewerkster van een diagnostisch centrum kwam een mail. Daarna volgden enkele telefoongesprekken.
Er was veel vraag naar pretecho's. Zoveel dat ze besloten hadden om een echotoestel te kopen en pretecho's aan te bieden.
Nu nog personen die die pretecho's kunnen maken. Of Pretecho-Opleiding daar voor kan zorgen.


Van een diagnostisch centrum wordt kwaliteit verwacht. Mooie echo's. Verantwoorde echo's. Aangename mensen.
Pretecho-Opleiding werkt daar heel graag aan mee. Deze personen stap voor stap leren echo's maken. Leren wat mag en vooral wat niet mag. Oefenen oefenen oefenen en daarbij alle hulp bieden.


Hoe fijn zou het zijn als dit diagnostisch centrum achteraf alleen maar positieve reacties kreeg. Tevreden toekomstige ouders. Tevreden huisartsen en gynaecologen. Mooie foto's. Grote handigheid. Goede kwaliteit. Gezellige sfeer. Een droom die werkelijkheid wordt.


Pretecho-Opleiding wil het beste uit deze mensen halen.

En voor jou?
Voor jou willen we gewoon datzelfde.
Voor de hele zwangere wereld willen we datzelfde.

Recensie van Farah

27-02-2019

Hoi, ik ben Farah Rook en in mei 2018 heb ik de pretecho- opleiding gevolgd bij Marita. Al met al vond ik het een erg interessante opleiding welke ik met veel plezier gevolgd heb mede ook dankzij sympathieke docente Marita en een gezellige medestudent S. ! Aangezien ik geen enkele ervaring in het vakgebied heb was echt ALLES in deze opleiding volledig nieuw voor me. Ik raad de pretecho opleiding van Marita daarom heel erg aan. Puntje voor verbetering is dat het voor studenten makkelijker zou zijn om een boek te hebben waar alles per onderwerp bij elkaar staat. Zo zou het examen ook meer een inhoudelijk examen kunnen worden en je hebt altijd naslagboek als je alleen aan de slag gaat. Maar al met al een super leerzame opleiding.


Reactie van Marita:

Dankjewel Farah voor deze recensie. Jij bent de eerste die aangegeven heeft dat je het niet fijn vond om zelf alles te moeten opschrijven. Ook niet als ik jou daar ruim de tijd voor gaf en daarvoor telkens onderbrak. Helaas heb je dat pas gemeld nadat je je diploma gekregen hebt. Dankzij deze melding krijgt in de toekomst iedereen een document per lesonderwerp. Een boek zal het niet worden. Er zal ook geen theoretisch examen komen. Die kennis is al van belang voor je verder kan gaan.

Examen / in het nieuws

17-11-2018

Examen
_______

Deze week hadden we een examen. Samen hebben we hard gewerkt. We zijn vertrokken van niets. Het was moeilijk. Stap voor stap hebben we alles opgebouwd. Veel uitleg werd er gegeven. Veel vragen werden er gesteld. Er werd heel veel geoefend. De student heeft er veel tijd ingestoken.

En toen kwam het examen. Ik was fier toen ik het resultaat zag. Er werd mooi uitgelegd hoe het kindje lag. Elk lichaamsdeel kwam in beeld. De ouders kregen er veel uitleg bij. Er werden mooie foto's gemaakt. De ouders waren gelukkig. De student kon vrij handig alles in beeld halen.


In het nieuws
___________

Kort geleden startte er ergens een nieuw pretechobureau. Ze mochten op TV komen, in het plaatselijke nieuws.
Toevallig keek ik er naar. De hele tijd heb ik hardop gesproken: doe nu dit, stel dat bij, nu dat knopje bijwerken, kantel de probe een beetje,... Beroepsmisvorming dacht ik. Ik kon haar nog zoveel leren.

Iemand uit de sector had het ook gezien. Een schaamtelijke vertoning noemde hij het.


En jij?

_____


Ook jij hebt de keuze:

- je kan zomaar beginnen zonder opleiding. Dan leer je het nooit. Dan maak je niet de mooiste beelden. Dan kan je er niet het beste uithalen. Ook na jaren is het resultaat niet goed.

- je kan je eerst goed laten opleiden. Dan leer je van A tot Z echo's maken. Hoe je er het beste uit haalt. Hoe je voor de beste beeldkwaliteit zorgt. Dan kan je verantwoord werken. Dan kan je de toekomstige ouders het beste bieden.

Toekomst?
_________
Mijn student gaat een mooie toekomst tegemoet. Ze doet het goed.
Als ik aan de zwangere dames denk dan voel ik me goed. Hier kan ik hun met een goed gevoel aan toevertrouwen. Hier krijgen ze kwaliteit. Hier gaan ze heel gelukkig buiten.

Zwangeren gelukkig maken

07-09-2018

In de opleiding leer je zwangeren gelukkig maken. Je leert alle technieken. Je oefent dat tot je daar handig mee bent. En je leert in praktijk nog veel meer. Je leert hoe je de zwangere dames en hun partners kan laten genieten.

Dan denk ik aan een waargebeurd verhaal. Antoinette ging naar een pretechobureau waar ze zonder opleiding zijn gestart.
Antoinette is slank. Ze heeft veel vruchtwater. Het kindje ligt goed. De beelden spreken voor zich.
Antoinette ging wenend terug naar huis. Ze had er zoveel van verwacht. Het was zo een teleurstelling. Ze kijkt naar de foto's in haar handen. Mooi vond ze ze niet. Ze denkt aan wat ze allemaal had moeten doen om haar kindje te laten bewegen. Het doet nog pijn.
Samen bekijken we haar foto's. Alles zat goed om een heel mooi resultaat te bekomen. Helaas kon deze dame dat echt niet.


Met een opleiding had Antoinette deze teleurstelling niet moeten hebben.

Met Pretecho-Opleiding hoop ik iedereen goed op te leiden. Hoop ik een mooi, goed en verantwoord resultaat voor elke zwangere. Elke pretecho mag een feest zijn. Daar gaan we voor. Zwangeren gelukkig maken staat centraal.

Vroege echo's? Vaginale echo's? Metingen?

07-09-2018

Met een Belgische vroedvrouw en een Nederlandse verloskundige in opleiding was het tijd om verder na te denken. Vroedvrouwen/verloskundigen weten veel meer, kunnen veel meer. Meer opleidingen kan dan ook wel.

Tijd dus om even na te denken over vervolgopleidingen.
Een vaginale echo maken is vlot te leren. Gewoon wat nieuwe technieken. Gewoon wat oefenen om handigheid te krijgen.
Een echo van een jonge zwangerschap is ook goed te leren.

Dan denk ik (Marita) aan wat je ook soms kan zien. Gelukkig niet vaak. Een tumor, een kyste, een molazwangerschap,.... en nog veel meer. Daar heb ik geen foto's van. Die personen kan ik niet bereiken om echo's te kunnen doen. Uit de literatuur halen vind ik ook erg beperkt. Zelf heb ik daar een intense opleiding voor gevolgd.

Het lijkt me helemaal geen goed idee om dit aan te bieden. De eerste echo van een zwangerschap zou ik liever laten maken door iemand die daar opleidingen voor heeft.
Alle vroedvrouwen/ verloskundigen die meer willen kunnen dan alleen pretecho's maken verwijs ik dan ook graag naar de Fontys Hoge School in Eindhoven. Daar heb ik mijn opleidingen ook gehad.

Dan verder: metingen? Is dat een goed idee.
Een meting moet nauwkeurig zijn. Op welbepaalde plaatsen. Dat vergt veel oefenen. De details zijn van belang.
Dat is ook te leren. Veel keren doen. Elke keer gaan naar precies juist.
Toch lijkt het me beter om dat ineens mee te leren in de Fontys Hoge School.


Pretecho-Opleiding leert pretecho's maken. Dat is heel anders, veel mooier dan medische echo's. Dan zijn specifieke technieken. Dat is zwangeren laten genieten.


Een namiddag over nadenken. 's Avonds zo uitleggen aan de vroedvrouw. Zo stond dat op het programma.


Tot mijn grote ontzetting kom ik na het verhaal van een zwangere op een pagina van een pretechobureau waar ze zonder opleiding zijn gestart. Grote ontzetting, grote verbazing, grote afkeer. Iemand doet echo's op 6 weken en zet daar dan ook nog de harttonen op. Zo onverantwoord. Zo schadelijk. Ze is er dan ook nog fier op. Ik denk aan de schade die ze kan aanrichten. Wat als er iets te zien is dat ze niet ziet omdat ze het niet kent,...

Handigheid

07-09-2018

In de namiddag waren Nicole en haar partner ergens in een pretechobureau geweest waar ze zonder opleiding gestart zijn. Nicole is 13w5d zwanger en wilde graag het geslacht weten. Een half uur werd dat geprobeerd. Het volledige bedrag moest betaald worden. Het geslacht weten ze nog niet.

Buiten gekomen had de papa enkele opmerkingen. Hij had al vaak een echo gehad. Hij had nog nooit gezien dat iemand de probe zo vast had. Hij had nog nooit gezien dat iemand zo onhandig rond ging met een probe. Gewoon bewegen was het. Het gerichte zoeken miste hij.


Nicole had dat niet gemerkt. Ze had zo uitgekeken naar het geslacht. Nu was ze erg teleurgesteld. Ze wilde het gewoon vandaag weten.


Nicole heeft dan naar Echobaby getelefoneerd. Het kindje zat niet dadelijk goed. Na wat trucjes was het duidelijk: een jongetje. Nicole was heel blij.


Samen vertelden ze over hun ervaring eerder die dag.


Daarom heeft iedereen die een pretechobureau wil starten een opleiding nodig. Om handig echo's te leren maken. Om gericht naar iets te kunnen gaan.

Binnen Pretecho-Opleiding leren we dat en oefenen we dat. Het is oefenen en oefenen. Een heel intense training. Alleen zo kan je in de toekomst mooie echo's maken. Alleen zo kan je gericht naar iets gaan.

Veiligheid

04-12-2017

Vol ongeloof, afschuw, ergernis las ik dit verhaal. Een zwangere mama heeft op 34 weken moeten springen omdat haar kindje niet goed lag. Ze ging naar een echobureau waar iemand zonder opleiding gestart is.
Absoluut onverantwoord voor het bekken en de bekkenbodem van de mama en voor het nekje van het kindje. Ik denk aan alles wat kon misgaan.
De zwangere wereld heeft nood aan pretechobureau's waar ze in alle veiligheid terecht kunnen.
Binnen Pretecho-Opleiding leren we echo's maken op een verantwoorde manier. We leren wat kan en wat absoluut niet kan.

Kwaliteit.

04-12-2017

'Zou je dit filmpje eens willen bekijken?' vroeg een mama me. 'Toen was het nog een jongen!'

Oh neen! Dat kan toch niet waar zijn!

Deze toekomstige ouders waren in een pretechobureau geweest waar iemand zonder opleiding begonnen is. Ze hebben het zelf gefilmd. Wat een onhandigheid. Wat een slechte resultaten. Het geslacht bekeken vanuit de verkeerde hoek en verkeerd geïnterpreteerd.

Mijn studenten zaten op dat moment in de helft van de 2D-basisopleiding en waren allemaal handiger dan de dame die al enkele jaren bezig is. De zwangere wereld heeft er nood aan en wij zorgen voor een goede opleiding.

Gebouw vinden

24-09-2017

Het gebouw vinden/ op het juiste adres aankomen is niet altijd even simpel:
- niet elke GPS (TomTom) brengt je naar de juiste plaats
- Google maps geeft een foto van een ander gebouw

Daarom heb ik een filmpje gemaakt met foto's van het gebouw. De foto's vertrekken van de kant waarvan je hoogstwaarschijnlijk aankomt en gaan van verder tot dichtbij. Zo herken je het gebouw van ver als je navigatiesysteem je er voorbij stuurt. Op het filmpje zie je verder naar welke ingang je moet gaan en tot waar je binnen kan komen.
Het kan heel simpel. Sommige mensen doen er een half uur over.

https://youtu.be/rqgC8fD4MAU

Echofoto's fantoompop 2

15-08-2017

Dit zijn resultaten van een 3D-echo met de fantoompop.
Klik op de foto's om ze groter te zien.

Echofoto's fantoompop

15-08-2017

Echo's vanaf 15 weken

08-08-2017

Waarom starten we in Pretecho-Opleiding pas vanaf zwangerschappen van 15 weken?

Dat vond ik een heel goede vraag. Daarom beantwoord ik ze hier.
Voor jonge zwangerschappen is soms een inwendige echo nodig om iets te kunnen zien. Dat is iets dat voorbehouden is voor vroedvrouwen en gynaecologen. Dat leren we dus niet in de pretecho-opleiding, tenzij je vroedvrouw bent.

Stel nu dat je jonge zwangeren toch laat komen en je maakt een uitwendige echo. Met geluk zie je dan iets, maar als:
- de blaas niet vol is
- de darmen gevuld zijn
- de baarmoeder naar achter ligt
- de dame iets minder slank is
dan zie je niets of enkel gevulde darmen.

Als je zwangere dames niets kunt laten zien dan worden ze heel ongerust.
Wij maken pretechobureau's voor het mooie, het leuke, het gezellige, het geruststellende en absoluut niet om iemand ongerust te maken. Daarom beginnen we vanaf 15 weken.
Verder is een echo van een iets groter kindje gewoon veel gemakkelijker.

Duizend angsten

12-07-2017


Annelies had duizend angsten:
⦁ ga ik dat wel kunnen?
⦁ wat moet ik tegen de zwangere dames zeggen?
⦁ durf ik dat wel?
⦁ hoe moet ik dat doen?
⦁ Ik heb dat nog nooit gedaan
⦁ hoe start ik een eigen zaak?
⦁ Wat als ...?
⦁ en als ik het niet kan?
⦁ ...
Annelies viel meermaals over haar woorden toen ze in enkele minuten al haar zorgen en twijfels voorlegde.

Ik legde haar uit dat de opleiding gewoon alles inhoudt . Dat ze zich nergens zorgen over moet maken. Dat ze gewoon helemaal klaar is als ze haar diploma krijgt. Ook dat we stap voor stap verder gaan en dat ze telkens klaar zal zijn als we verder gaan naar de volgende stap.
In de opleiding oefenen we gewoon tot iedereen het kan. Voor het einde van de opleiding weet iedereen hoe hij verder kan.
Na een lang gesprek was Annelies er helemaal gerust in.

Foto's en uitleg fantoompop

12-07-2017

In de opleiding starten we met het oefenen op een fantoompop.
Een fantoompop is een popje in een cylinder met water. Dat is speciaal gemaakt om te oefenen met echo's maken.

De voordelen van een fantoompop zijn dat ze:
- altijd stil liggen
- nooit de navelstreng of een handje of voetje voor het gezichtje hebben
- nooit tegen de baarmoederwand of moederkoek zitten
en dat is wel heel handig voor beginnende foto-echografen.

We leren alle technieken eerst op een fantoompop en gaan verder tot een zekere handigheid. Daarna gaan we verder met echte zwangere dames.

klik op bovenstaande foto's om ze groter te zien.

Waarom Pretecho-Opleiding?

06-07-2017

Het begon met Echobaby: Marita Vanden Boer, een vroedvrouw met opleidingen zwangerschapsechografie (basisopleiding en 20-wekenecho, Fontys Hoge School Eindhoven) richtte een pretechobureau op.

Vele toekomstige ouders hebben mooie ervaringen binnen Echobaby:
- ze genieten van hun ongeboren kindje
- krijgen mooie foto's of film mee en dat kunnen ze delen met familie en vrienden
- ze komen in een gezellige huiselijke sfeer
- krijgen antwoord op hun vragen
- bouwen een relatie op met hun ongeboren kindje
- zien wat hij doet
-...

Niet elke zwangere van België en Nederland kan naar Echobaby komen. Toch zou iedereen moeten kunnen meegenieten van dit moois. Er is nood aan meer pretecho-bureau's. Er is vooral nood aan een goede opleiding: Pretecho-Opleiding werd gemaakt:
- een opleiding op maat voor foto-echografen
- alles wat een foto-echograaf moet weten en kunnen wordt doorgegeven

Ben je zwanger? Dan zorgen we voor meer pretecho-bureau's waar je:
- heel gelukkig wordt
- op een veilige manier een gezellige zwangerschapsecho krijgt
- in een gezellige omgeving bij een vriendelijk persoon terecht komt die weet waarover het gaat
- uitleg krijgt bij wat je ziet
- mooie foto's en film krijgt
-...
Voor het medische kan je bij je gynaecoloog, vroedvrouw, verloskundige, huisarts, echoscopist,... terecht. Een foto-echograaf kan mooie foto's maken, verantwoord werken, een roze wolk creëren,...

Zou je graag een pretechobureau beginnen en heb je daar geen vooropleiding voor?
- dan leer je stap voor stap wat je moet weten en kunnen
- krijg je veel praktijkstage met hulp van iemand die het al veel jaren goed doet
- krijg je hulp bij het oprichten van je eigen pretecho-bureau
- kan je binnen Pretecho-Opleiding ervaring op doen tot je alleen verder kan
- kan je daarna nog hulp krijgen
- kan je nog verdere lessen volgen om steeds beter te worden

Zou je graag pretecho's maken, maar wil je niet als zelfstandige beginnen en geen investeringen doen?
Dan kan je na je opleiding aan de slag binnen Pretecho-Opleiding. Een echobureau is ingericht. Je agenda wordt ingevuld. Zoveel als jij wil en wanneer jij wil (in samenspraak met de anderen).